Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Μαστογραφία-Η Αξία Της Αναμφισβήτητη!


ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ-ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Η μαστογραφία είναι μια απεικονιστική μέθοδος που βασίζεται στη χρήση ακτινοβολίας Χ και παρέχει τη δυνατότητα λήψης λεπτομερών εικόνων των μαστών.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία συνιστά να γίνεται προληπτικός έλεγχος κάθε χρόνο στις γυναίκες μετά την ηλικία των 40 ετών.


Σε ορισμένες περιπτώσεις γυναικών με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού,ο γιατρός μπορεί να ζητήσει να γίνεται μαστογραφία προληπτικά, μετά την ηλικία των 35 ετών. 
Η μαστογραφία αποσκοπεί:
α)Στον προληπτικό έλεγχο ασυμπτωματικών γυναικών.Στην περίπτωση αυτή σκοπός της μαστογραφίας είναι η ανάδειξη του καρκίνου σε όσο το δυνατόν πρώιμο στάδιο.

β)Στην διερεύνηση του μαστού σε περιπτώσεις με ύποπτα κλινικά ευρήματα και στην παρακολούθηση αυτών.Στην περίπτωση αυτή γυναίκες με κάποια συμπτώματα ή διαγνωσμένη βλάβη υπό παρακολούθηση, υποβάλλονται σε μαστογραφία κατά χρονικά διαστήματα που καθορίζονται από τον θεράποντα ιατρό.

Προδιαθεσικοί Παράγοντες Του Καρκίνου Του Μαστού

  • Αρχή έμμηνου ρήσεως πριν την ηλικία των 12 ετών.
  • Εμμηνόπαυση μετά την ηλικία των 50 ετών.
  • Πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 35 ετών.
  • Ατοκία και απουσία θηλασμού.
  • Προηγούμενη ακτινοβόλιση.

Η αναγκαιότητα της συμπίεσης του μαστού είναι απαραίτητη για την ποιότητα της εικόνας καθώς και για την μείωση της δόσης της ακτινοβολίας.